Borreliose

Beskyt din hund mod borrelia!

 

Borreliose

Borreliose er en bakteriel infektion som overføres af skovflåten (Ixodes ricinus). Symptomer på borreliose begynderixodes gras 52

først længe efter, at flåten har suget blod – der går mindst 4-6 uger og nogle gange endnu længere.

Borreliose er en besværlig sygdom, fordi den ikke altid giver et entydigt symptombillede og desuden er sygdommen svær at diagnosticere.

Der findes ingen test der præcis kan sige at symptomerne hos hunden skyldes borrelia. Det kræver ofte flere sammenlignende blodprøver og oftest igangsættes behandling ved mistanke.

 

Overførsel af borrelia

Flåterne findes især i skov- og markområder, men også områder tættere ved byerne kan huse skovflåten.

Når en smittet flåt begynder at suge blod, vandrer borrelia-bakterien til flåtens spytkirtler og bliver via flåtens spyt overført til dyret. Jo længere tid, flåten sidder fasthæftet, jo større er risikoen for overførsel af borrelia-bakterien, det er bedst at fjerne flåten inden der er gået 24 timer. Hunde der naturligt har været inficeret med borrelia har ingen livslang beskyttelse mod en ny infektion. Hunden kan til enhver tid smittes igen og igen.

Antibiotikabehandling af syge hunde er muligt og kan også afhjælpe hundens symptomer. Dog kan hunde bære bakterien i årevis, og sygdommen kan blusse op, trods forudgående behandling.

 

Akut/kronisk sygdom

I den akutte fase kan ses symptomer som træthed, tab af appetit og feber. Ofte vil der være halthed og betændelse i et eller flere led. Der er stor forskel på, hvor slemt hunde bliver angrebet, og nogle hunde vil vise meget få eller ingen tegn på sygdom, selvom de er smittet. Efter det akutte forløb kan andre af hundens organer angribes. Borreliose kan forårsage kroniske problemer i led, hjerte, lever og nyrer og nervesystemet.


Vaccination for at forebygge borrelia

Alle hunde, som er udsat for flåt-bid kan smittes med borrelia. Især jagthunde og aktive brugshunde som færdes meget i naturen vil være meget udsatte for smitten. Det kan også være en god idé at vaccinere familiehunde der bor eller færdes i flåtrige områder.

Vaccination af hunden mod borrelia beskytter hunden mod 3 europæiske borreliastammer. Første gang skal hunden vaccineres to gange med 3 ugers mellemrum, og der efter en gang om året – helst sidst på vinteren eller tidligt om foråret, så hunden når at danne mange antistoffer inden flåterne bliver aktive, når temperaturen stiger udenfor. Hvalpe kan vaccineres fra de er 12 uger gamle.

 

Forebyggelse er stadig vigtigt

Det er stadig – trods vaccination - en god idé at bruge midler til beskyttelse mod flåtangreb. Flåter kan være bærere af andre flåtoverførte sygdomme og vaccinen beskytter kun mod borrelia.

De fleste midler der er tilgængelige på markedet beskytter også mod lopper.

 

 

Nyhedsbrev & Tilbud